Roterande polermaskin är den vanligaste förekommande typen av polermaskin för att effektivt polera stora ytor snabbt och avverka större och repig partier på lacken. Vi går igenom vad skillnaden är gentemot en osciellande polermaskin och vad som är för och nackdelar med en roterande polermaskin. Till skillnad från en oscillernande polermaskin så arbetar en roterande polermaskin mer effektivt och avvekar ytan mycket snabbare. För att göra det så enkelt som möjligt för Er så har vi tagit ut en testvinnande roterande polermaskin i premium- och budgetsegmentet. 

Testvinnande roterande polermaskin 2021!

BÄSTA PREMIUM
5/5
5/5

Polermaskin roterande Flex PE14-2

Flex roterande polermaskin är den bästa roterande polermaskinen i premiumsegmentet. Minimalt med vibrationer och ljud för bästa användning.

BÄSTA MELLAN
4,7/5
4.7/5

Polermaskin roterande Rupes LH19E

Rupes roterande polermaskin är den bästa roterande polermaskinen i mellansegmentet. Otroligt tystgående och stark polermaskin för den kräsna användaren.

BÄSTA BUDGET
4/5
4/5

Polermaskin roterande Bosch GPO 14 CE 

Roterande polermaskin i budget segmentet på hela 1400W med ergonomsikt handtag i softgrip och hela 6 stycken vartalsinställningar, prisvärd.

Vad är en Roterande polermaskin?

Vi kommer att gå igenom vad en roterande polermaskin egentligen är och hur man använder den på bästa sätt. Vill du köpa en roterande polermaskin så kan du se vilken som fått bäst i test eller köpa på ovan länk där vi länkar till olika roterande polermaskiner.

Oscillerande vs roterande polermaskin

ROTERANDE polermaskin - FUNKTION

En roterande polermaskin har en stor fördel när det kommer till ytor som är väldigt repiga. En roterande polermaskin är mycket effektivare än en oscillerande vilket gör att den avverkar repor på väldigt kort tid, om man är ovan använder kan det vara lättare att bränna lacken men fördelarna med effektiviteten är väldigt viktigt att nämna. Roterande är urmodern av polermaskiner, det var den första typen av polermaskin som kommit till marknaden. Nu på senare tid har dock oscillerande polermaskiner blivit allt vanligare. Se skillanden mellan en roterande och en oscillerande polermaskin på bilden. 

Hur du använder en roterande polermaskin

En roterande polermaskin är otroligt effektivt när det kommer till att polera bort repor och därför är det viktigt att tänka till när man använder dem. När du använder en roterande polermaskin skall du alltid tänka på att inte köra för länge på samma ställe eller att ha hastiga rörelser, då bildas lätt såkallat hologram. 

Om det endast är enklare repor eller en solblekt lack som du skall polera så rekommenderar vi att du kolla på en oscillerande polermaskin istället läs mehär. Men om lacken är riktigt skadad och du vill ta bort större repor då rekommenderar vi definitivt en roterande polermaskin. 

Med en roterande polermaskin kan man effektivt rätta till större repor eller defekter i lacken men man är även mycket närmare att göra fel. Att arbeta med en roterande polermaskin kräven en del grundläggande kunskaper men det är långt ifrån svårt eller farligt så länge du följer några grundläggande principer.

  • Maskera kanterna
  • Lägg minimalt med tryck på maskinen 
  • Smörj alltid polerskivan innan användning 
  • Skivan skall vara centraliserad
  • Håll maskinen bekvämt
 
Med dessa enkla knep så bemästrar du roterande maskinpolering utan några som helst problem. 

Roterande polermaskin fördelar

En roterande polermaskin är otroligt effektiv och avverkar snabbt en riktigt skadad lack i from av oxidering eller kraftigare repor som en oscillerande polermaskin tar längre tid på sig för att avverka. En annan fördel är att vibrationerna är låga om nästan inte obefintliga när det kommer till en roterande polermaskin.

Roterande polermaskin Nackdelar

När det kommer till nackdelarna så kan det lätt bli hologram i lacken med en roterande polermaskin vilket innebär att man kan behöva köra med en oscillerande polermaskin efter för att få bort detta. Sedan är den inte lika användarvänlig för en nybörjare som en oscillerande polermaskin är då den avverkar ytan mycket snabbare och kan lättare bränna igenom klarlacken.

Roterande polermaskin - TESTKRITERIER

När vi på polermaskinen upprättat våra bäst i test för roterande polermaskin så är det några egenskaper som vi anser vara extra viktiga i valet av en roterande polermaskin.

Ljudnivå – Vi anser att ljudnivån är en av de viktigaste egenskaperna när det kommer till valet av en roterande polermaskin. Framförallt då man ofta arbetar i långa sessioner är det viktigt med en behaglig ljudnivå.

Vibrationer – När man polerar med en roterande polermaskin så skall det knappt finnas några vibrationer och därför är detta en punkt vi även anser vara viktig. Finns det mycket vibrationer är det en dålig polermaskin.

Kvalité – Kvalité är otroligt viktigt när det kommer till en polermaskin oavsett typ.

Konkurrenskraftiga priser – Självklart skall även det vara en prisvärd polermaskin.

Dessa testkriterier är de som vi tittat extra noga på när kommer till val av polermaskin för båt utöver våra vanliga testkriterier.

Polermaskin båt - LH19ESTN
Rupes LH19E
5/5
5/5

Bästa roterande polermaskin i premiumsegmentet blev en modell från Flex. Med en VR-microprocessor-elektronik: konstant varvtal, mjukstart, återgångsspärr vid strömavbrott, överbelastningsskydd, förval av varvtal och temperaturövervakning är det en modell som fungerar mycket bra för såväl hobby- som proffs-användaren. Med en kraftfull 1400 W motor som har optimerade luftkanaler som ger en perfekt kylning av motor och växel. 

Vidare så har den mjuk och ryckfri start. Starthastighet vid inställning 1 är 380 RPM vilket är väldigt lågt samt lås för kontinuerlig drift.

Den roterande polermaskinen har ett platt växelhuvud vilket minskar avståndet till ytan och därmed minskar risken för att det uppstår slag och vibrationer som skadar ytan. Säkerhetstänket märks rakt igenom hela maskinen vilket gör den lika lämplig att använda för nybörjare som mer erfarna. 

Med optimerade luftkanaler håller den lilla poleringsmaskinen temperaturen nere på motor och växlar för att garantera en lagom temperatur under hela arbetet. Modellen är mycket ergonomiskt utformad och har en greppkåpa med Softgrip.

Den dämpande effekten är mycket god och resultatet blir att en roterande polermaskin som Flex PE14-2 går och arbeta med under många timmar utan att det orsakar värk i armar och axlar tack vare en vikt på endast 2,3 kg.

4,7/5
4.7/5

Bästa roterande polermaskin i mellansegmentet blev en modell från Rupes. Rupes tillsammans med Flex gör världsledande polermaskiner och håller absolut högsta klass.

Med en stark motor, högt vridmoment, mjukstart  det en modell som fungerar mycket bra för såväl hobby- som proffs-användaren. Den roterande polermaskinen har ett platt växelhuvud vilket minskar avståndet till ytan och därmed minskar risken för att det uppstår slag och vibrationer som skadar ytan. Säkerhetstänket märks rakt igenom hela maskinen vilket gör den lika lämplig att använda för nybörjare som mer erfarna. 

Med optimerade luftkanaler håller den roterande poleringsmaskinen temperaturen nere på motor och växlar för att garantera en lagom temperatur under hela arbetet. Modellen är mycket ergonomiskt utformad vilket ökar användarvänligheten och lättviktschassit kommer till sin rätt.

Den dämpande effekten är mycket god och resultatet blir att en roterande polermaskin som Rupes LH19E går och arbeta med under många timmar utan att det orsakar värk i armar och axlar tack vare en vikt på endast 2,2 kg, vilket är testets lättaste polermaskin.

Med sin kraft och lätta vikt blir LH19E ett utmärkt val för den som letar efter en roterande polermaskin, du kommer att bli besviken om du väljer en Rupes LH19E och vi känner oss trygga med att rekommendera denna premiummaskin till mellansegmentets prisklass.

4/5
4/5

Bästa roterande polermaskin i budgetsegmentet blev en modell från Bosch. Professionell polermaskin på hela 1400W med roterande rörelser och elektronisk varibel varvtalsreglering på hela 6 oilka hastigheter (750 – 3000 varv/min). Gummirondellen är på hela 180 mm vilket gör att den avverkar stora ytor väldigt snabbt och effektivt.

Bosch GPO 14 CE är en billig och bra polermaskin som passar för nybörjare såväl som för erfarna personer. Har du inte tidigare använt dig av en polermaskin och vill börja lära dig så är den roterande polermaskinen från Bosch ett mycket bra förstahandsval. Dessutom så kommer den till ett väldigt förmånligt pris. 

Bosch GPO 14 CE är en roterande polermaskin med 1400 W som arbetar med cirkulerande rörelser mellan 750 – 3000 varv. Viktigt när man arbetar med en roterande polermaskin är att man kan ha låga varv vilket Bosch har. Vidare är Bosch ett tyskt kvalitetsmärke som håller hög kvalite. Är du  ute efter en riktigt bra roterande polermaskin i budget segmentet är detta maskinen för dig. Den passar såväl proffs som nybörjare. 

Resultatet blir att en roterande polermaskin som Bosch går och arbeta med under många timmar utan att det orsakar värk i armar och axlar tack vare en låg vikt på endast 2,5 kg.

Vanliga frågor om en roterande polermaskin

En roterande polermaskin är en polermaskin som roterar runt sin egna axel. Det är den effektivaste polermaskinen på marknaden men kan vara lite svårare att hantera för en nybörjare. Tänker man på de saker som vi nämner i vår guide ovan så kommer du även som nybörjare att kunna hantera en roterande polermaskin på ett adekvat sätt. Anledningen till att en roterande polermaskin är så effektiv är att den roterar enbart runt sin egna axel och ger därför en högre avverkningsgrad än till exempel en oscillerande polermaskin.

Har man mycket repor att ta bort så är en roterande polermaskin det klara valet då det kommer ta väldigt lång tid att polera bort det med en oscillerande polermaskin.

Den roterande polermaskinen roterar runt sin egna axel vilket är samma process som när du gör det för hand i cirkulerande rörelser med den skillnaden att du aldrig kommer vara så effektiv för hand som med en polermaskin. Om du väljer att polera bilen för hand så räkna inte med att få samma resultat som med en polermaskin. Polermaskinen är här din bästa vän.

En roterande polermaskin fungerar utmärkt till båten och vi skulle våga oss på att säga att det är de ultimata valet till en båt som inte är lika känslig som en bil och som får utstå hårda väderförhållande vilket gör det svårt att få bort allt med en oscillerande polermaskin.