Rekonda bilen med en polermaskin

  • av
Bilrekond med polermaskin

Att polera sin bil med en polermaskin är otroligt effektivt och vi tänkte därför dela med oss lite här på polermaskinen hur du kan upprätta rekonden så snabbt och effektivt som möjligt med hjälp av en polermaskin.

Ni kan enbart tänka hur mycket du måste polera för hand jämfört med vad en polermaskin klarar av. En polermaskin snurrar oftast på lägsta nivå mellan 600 – 700 varv per minut. Vi på polermaskinen rekommenderar alltid att Ni använder så lågt varvtal som möjligt för att inte ytan skall bli för varm. Men ponera att du skulle polera bilen med 600 – 700 cirklar per minut med handen så förstår du ganska snabbt hur otroligt arbetsamt det skulle vara. Det går självklart att polera en bil för hand men resultatet kommer inte att bli i närheten av det du kan åstadkomma med en polermaskin när du rekondar din bil. På lägsta nivå med en polermaskin så hinner vi avverka otroligt mycket mer ytan än om man polerar den för hand.

Roterande eller oscillerande polermaskin?

Det beror helt klart på dina förutsättningar, vi på polermaskinen brukar fördelaktigt använda oss av både en roterande polermaskin och oscillerande polermaskin. Varför? Svaret är enkelt och det beror på att den roterande polermaskinen är mycket effektivare än en oscillerande polermaskin men genererar lättare hologram. När man kombinerar dessa så får man effektivt bort repor och oxiderad lack med den roterande polermaskinen i första omgången med grovt polermedel för att sedan gå på polish (mellan) och använda oss av en oscillerande polermaskin som reducerar alla de hologram som kan ha tänks blivit med en roterande polermaskin. På det sättet uppnår vi maximal effektivitet i vår bilrekond och får ut det mesta i from av båda polermaskinerna.

Liten polermaskin

När det kommer till trösklar, bagagelucka och mer komplexa ytor så använder vi oss av en liten polermaskin som lätt och smidigt kommer åt alla trånga områden som finns på en bil när man rekondar den. En liten polermaskin är lätt och smidig att hantera vilket gör att dessa ytor blir otroligt bra. Har man en större polermaskin när man rekondar bilen kan det bli svårt att komma åt vid dessa ställen. Därav väljer vi på polermaskinen att komplettera med en liten polermaskin, då vi vill ha en effektiv rekondprocess.

Polermaskin process vid bilrekond

Vi brukar dela upp polering i 4 steg.

  1. Grov polering (rubbing)
  2. Mellansteg med polish
  3. Slutpolering med finaste polermedlet
  4. Vaxning alternativt lackförsegling

Grov polering

I detta steg arbetar vi med en roterande polermaskin och rubbing (grovt polermedel) tar de värsta reporna och oxidationerna, fördelaktigt kan man arbeta lokalt här och inte ta hela bilen om det inte behövs. Upprepar processen tills vi är nöjda och reporna är ett minne blott. OBS! man vill alltid spara så mycket som möjligt på klarlacken för den är begränsad i tjocklek. Varje gång du polerar en bil så slipar du ner en liten bit av klarlacken, därför kanske du inte skall ta bort de allra djupaste reporna och endast arbeta lokalt där de värsta reporna finns.

Mellansteg med polish

I detta steg använder vi oss av en polish som har medelslipande verkningsgrad och arbetar med en oscillerande polermaskin med medium skumrondell för att reducera mikroreporna och hologrammet som kan ha uppstått av den roterande polermaskinen. Detta steg kan du fördelaktigt köra på hela bilens lackering om den inte är i väldigt fint skick.

Slutpolering

I detta steg använder vi oss åter av en oscillerande polermaskin med de finaste polermedlet för att få en jämn och fin klarlack. Detta är ett viktigt steg och det kommer påverka slutresultatet och glansen som du upplever när du är klar. Arbeta igenom hela bilen systematiskt i sektioner.

Vaxning alternativt lackförsegling

När vi känner oss nöjda med grundarbetet så avslutar vi med att lägga på vax eller lackförsegling med en oscillerande polermaskin för att skydda klarlacken som nu är känslig efter all bearbetning. Vaxet eller lackförseglingen kommer ge en glanshöjande effekt, hydrofobisk yta (vattenavstötande) smutsavvisande och skyddar din bil i mellan 1 mån till 1 år beroende på vad produkt.

OBS! När du precis har rekondat din bil så tänk alltid på att inte använda någon kallavfettning då det kan skada lacken.

Bilrekond är otroligt roligt och du kommer få en bil som du kan vara stolt över!

Återhämtning

Att polera bilen med en polermaskin kan vara väldigt arbetsamt och kroppens muskler får arbeta hårt. Då finns det ett verktyg som fungerar likadant som en polermaskin men för kroppen, nämligen en massagepistol som har blivit otroligt populär på senaste tiden och kan hjälpa dig återhämta dig efter en polersession, likt en polermaskin gör med din bil. Det är inte bara din bil som förtjänar kärlek efter hårt arbete, det gör även du och då kommer en massagepistol väl till hand. Med en massagepistol så har forskningen visat att du återhämtar dig mycket snabbare samtidigt som du får ökat välmående. Det är nämligen påvisat att en massagepistol genererar många må bra hormoner så som dopamin, endorfiner, oxytocin, serotonin, noradrenalin med mera som alla förbättrar ditt välmående. Samtidigt som den ökar blodcirkulationen till musklerna vilket kan motverka eventuell stelhet och träningsvärk i musklerna.

Med en massagepistol efter din rekond så kommer inte bara bilen att se ut som ny utan det kommer även du känna dig.

Stort lycka till med din bilrekond och var rädd om din kropp, för du har bara en.