POLERMASKIN BÅT

Söker du en polermaskin till din båt? Här är den vanligaste förekommande typen av polermaskiner för båtar. Vi går igenom vad man skall tänka på när man väljer en polermaskin för sin båt och vad för och nackdelarna är med de olika polermaskinerna. Vi på polermaskinen testar olika polermaskiner för att se vilken som lämpar sig bäst för båtpolering och går igenom de egenskaper vi anser är essentiella för en polermaskin till båt. För att göra det så enkelt som möjlig har vi plockat ut en testvinnaree polermaskin i premium-, mellan-  och budgetsegmentet som lämpar sig för polering av båt.

Testvinnande polermaskin båt 2021!

BÄSTA PREMIUM
5/5

Polermaskin båt Flex PE14-2

Flex polermaskin är den bästa polermaskinen du kan välja för din båt i premiumsegmentet. Den har en stark motor på hela 1400 W och låg ljudnivå med stor polerhetta upp till 250 mm vilket är viktigt då det är stora ytor på en båt som skall poleras snabbt och effektivt, vår favorit i detta testet, värd sina pengar.

BÄSTA MELLAN
4.6/5

Polermaskin båt Rupes LH19E

Rupes roterande polermaskin är den bästa polermaskinen för båt i mellansegmentet. Otroligt tystgående och stark polermaskin för den kräsna användaren. Passar utmärkt till stora ytor och genererar otroligt lite vibrationer samtidigt som den har en låg ljudnivå, har allt man behöver för en lyckad båtpolering.

BÄSTA BUDGET
4/5

Polermaskin båt Bosch GPO 14 CE

Bosch polermaskin är den bästa budget polermaskinen du kan välja för din båt. Även denna polermaskin har en stark motor på hela 1400 W, ergonomiskt handtag och en stor gummirondell på hela 180 mm vilket är viktigt vid båtpolering. Den avverkar därmed snabbt stora ytor och är väldigt prisvärd i förhållande till dess funktioner.

polermaksin till båt?

Vi kommer att gå igenom vad man bör tänka på vid val av polermaskin till din båt och hur man använder den på bästa sätt. Vill du köpa en polermaskin för din båt så kan du se vilken som fått bäst i test eller köpa på länken där vi länkar till olika polermaskiner som passar för polering av din båt.

Båt

Polermaskin båt - Egenskaper

När du väljer en polermaskin för din båt är det viktigt att ha en polermaskin med stor polerrondell till de stora ytorna som en båt har. Processen kommer bli mycket effektivare både i polerresultat men även tidsmässigt. En båt är inte lika känslig för polerrosor eller hologram som en bil är och därför kan du med fördel använda dig av en stor roterande polermaskin likt testvinnarna Flex, Rupes eller Bosch. Är du osäker och inte vill riskera några polerrosor eller hologram kan du med fördel använda dig av en oscillerande polermaskin

Då ytorna ofta är stora och kräver mycket bearbetning på en båt är det väldigt effektivt att använda sig av en roterande polermaskin med en stor polertrissa.  Med hjälp av våra testvinnare kommer du effektivt och enkelt upprätta en kanonfinish på din båt, vilket den förtjänar. 

polermaskin båt användning

En polermaskin till din båt som är roterande skapar snabbt och effektivt en fin finish på stora platta ytor. Båtar tar otroligt mycket stryk på skrovet, antingen när man av misstag kör på något eller på grund av alla föroreningar och salt som finns i havet. Därför passar det ypperligt med en roterande polermaskin som är kraftig och effektiv med stor polerrondell. När man använder en roterande polermaskin till båten är det viktigt att tänka på följande saker. 

  • Lägg inte för mycket tryck utan låt den vila på lacken mjukt
  • Fördelaktigt att inte köra på höga varvtal 
  • Kör i ett bestämt rörelsemönster enligt bilden
  • Kör i block och inte en hel yta i ett svep

 

Svårare än så är det helt enkelt inte. Med dessa tips så kommer du att få en otrolig finish på båten. 
Polermaskin Rörelsemönster

POLERMASKIN BÅT FÖRDELAR

Vad är egentligen fördelarna när man väljer en polermaskin till en båt? Här är några av de som vi anser vara viktigast när man väljer en polermaskin som är anpassad till båten.

 • Stor poleryta
 • Avverkar snabbt stora ytor
 • Ergonomiska trots dess storlek
 • Effektiva
 • Enkla
 • Funktionsanpassade
 • Låga vibrationer
   •  

Att välja en båtanpassad polermaskin har många fördelar när det kommer till att polera båten. Den mest essentiella enligt oss är att den avverkar stora ytor snabbt vilket en båt har. Dessutom är det en roterande polermaskin som är effektiv och snabbt avverkar de repor som kan ha uppkommit på skrovet.

Fördelen med att köpa en polermaskin till din båt är att du även kan köra den på din bil där du har mycket repor.

POLERMASKIN BÅT NACKDELAR

Vad är egentligen nackdelarna när man väljer en polermaskin till båten? Här är några av de som vi anser vara viktigast när man väljer en polermaskin som är anpassad till båten.

 • Stor poleryta (fördel/nackdel)
 • Sämre på mindre och komplexa ytor
 • Tyngre
   •  

Att välja en båtanpassad polermaskin har många fördelar när det kommer till att polera båten men samtidigt finns det även några nackdelar att ta i beaktning. Självklart är det väldigt bra att ha en stor polermaskin till båten när man polerar men samtidigt kan det ibland kännas lite klumpigt på vissa ställen när polerytan är för stor. Många polermaskiner idag går det att byta polerrondellen på till en mindre som kan vara anpassad för just detta men maskinen är även större och kan då bli lite klumpig. Trots det tror vi ändå inte att det är något problem när det kommer till att polera båten som ofta inte har samma komplexa ytor som en bil till exempel har. Vidare blir den även lite tyngre beroende på vilken modell du väljer. 

POLERMASKIN BÅT - ATT TÄNKA PÅ

När du polerar din båt med en polermaskin skall du alltid maskera de ytor på båten som du inte vill skall bli skadade av polermaskinen med polermedel. Det kan vara sådant som följande:

 • Gummilister
 • Botten på båten
 • Känsliga områden så som förtöjningsfästen
   •  

Använd dig fördelaktigt av en maskeringstejp och tejpa för alla delar som är känsliga på din båt. Annars riskerar du att det kan bli förstört med polermedel vilket kan se väldigt tråkigt ut. Samtidigt som du skyddar skumrondellen på polermaskinen att gå emot vassa kanter.

polermaskin båt - TESTKRITERIER

När vi på polermaskinen upprättat våra bäst i test för polermaskin båt så är det några egenskaper som vi anser vara extra viktiga i valet av polermaskin till din båt.

Storlek på polerrondell – Vi anser att storleken på polerytan är en av de viktigaste egenskaperna när det kommer till valet av en polermaskin till båt. Framförallt då det är stora ytor att polera med få komplexa strukturer.

Vibrationer – När man polerar en båt med stora ytor är det även viktigt att det inte är några kraftiga vibrationer som tröttar ut armarna under längre sessioner. 

Kvalité – Kvalité är otroligt viktigt när det kommer till längre polersessioner. 

Konkurrenskraftiga priser – Självklart skall även det vara en prisvärd polermaskin 

Dessa testkriterier är de som vi tittat extra noga på när kommer till val av polermaskin för båt utöver våra vanliga testkriterier.

Polermaskin båt - LH19ESTN
Rupes LH19E
5/5

Bästa polermaskinen för din båt i premiumsegmentet blev en modell från Flex. Med en VR-microprocessor-elektronik: konstant varvtal, mjukstart, återgångsspärr vid strömavbrott, överbelastningsskydd, förval av varvtal och temperaturövervakning är det en modell som fungerar mycket bra för såväl hobby- som proffs-användaren. Med en kraftfull 1400 W motor som har optimerade luftkanaler som ger en perfekt kylning av motor och växel. Vidare har polermaskinen en stor stödrondell på upp till hela 250 mm, orginal som följer med är dock på 180 mm. 

Vidare så har den mjuk och ryckfri start. Starthastighet vid inställning 1 är 250 RPM vilket är väldigt lågt samt lås för kontinuerlig drift.

Den roterande polermaskinen har ett platt växelhuvud vilket minskar avståndet till ytan och därmed minskar risken för att det uppstår slag och vibrationer som skadar ytan. Säkerhetstänket märks rakt igenom hela maskinen vilket gör den lika lämplig att använda för nybörjare som mer erfarna. 

Med optimerade luftkanaler håller den lilla poleringsmaskinen temperaturen nere på motor och växlar för att garantera en lagom temperatur under hela arbetet. Modellen är mycket ergonomiskt utformad och har en greppkåpa med Softgrip.

Den dämpande effekten är mycket god och resultatet blir att en roterande polermaskin som Flex PE14-2 går och arbeta med under många timmar utan att det orsakar värk i armar och axlar tack vare en vikt på endast 2,3 kg.

4.7/5

Bästa polermaskin båt i mellansegmentet blev en modell från Rupes. Rupes tillsammans med Flex gör världsledande polermaskiner och håller absolut högsta klass.

Med en stark motor, högt vridmoment, mjukstart  det en modell som fungerar mycket bra för såväl hobby- som proffs-användaren och är en perfekt polermaskin för stora ytor. Den stora polermaskinen har ett platt växelhuvud vilket minskar avståndet till ytan och därmed minskar risken för att det uppstår slag och vibrationer som skadar ytan. Säkerhetstänket märks rakt igenom hela maskinen vilket gör den lika lämplig att använda för nybörjare som mer erfarna. 

Med optimerade luftkanaler håller den roterande poleringsmaskinen temperaturen nere på motor och växlar för att garantera en lagom temperatur under hela arbetet. Modellen är mycket ergonomiskt utformad vilket ökar användarvänligheten och lättviktschassit kommer till sin rätt framför allt vid bearbetning av stora ytor som en båt har.

Den dämpande effekten är mycket god och resultatet blir att en polermaskin som Rupes LH19E går och arbeta med under många timmar utan att det orsakar värk i armar och axlar tack vare en vikt på endast 2,2 kg, vilket är testets lättaste polermaskin.

Med sin kraft och lätta vikt blir LH19E ett utmärkt val för den som letar efter en polermaskin till sin båt, du kommer att bli besviken om du väljer en Rupes LH19E och vi känner oss trygga med att rekommendera denna premiummaskin till mellansegmentets prisklass.

4/5

Bästa polermaskinen för din båt i budgetsegmentet blev en modell från Bosch. Professionell polermaskin på 1400 W med roterande rörelser och en 6-läges varvtalsinställning. Storlek polerhätta: 180 mm vilket gör att du har en bra storlek på polerhuvudet för att snabbt avverka stora ytor som en båt har. Med mjukstart får du en ryckfri start som gör jobbet mycket smidigare. 

Specialframtagna luftintag ger den optimal motorkylning och lång livslängd och med tri-control- säkerhetsbrytaren hjälper att slå på maskinen kontrollerat. 

Bosch GPO 14 CE är en billig och bra polermaskin som passar för nybörjare såväl som för erfarna personer. Har du inte tidigare använt dig av en polermaskin och vill börja lära dig så är den polermaskinen från Bosch ett mycket bra förstahandsval. Dessutom så kommer den till ett väldigt förmånligt pris. 

 

Ergonomi genomsyrar maskinen då den likt premiumverionen har softgriphandtag och höljet är täck av plast som ger fler grepplägen på växelhuset. Resultatet blir att en polermaskin som Bosch går och arbeta med under många timmar utan att det orsakar värk i armar och axlar tack vare en låg vikt på 2,5 kg.

Vanliga frågor om båtpolermaskiner

En båtpolermaskin använder man för att ta bort repor som uppkommit av olika anledningar och få en fin glans på båten. När man polerar så slipar man bort ett mycket tunt lager av lacken runt repan för att på så sätt generera en lack som är i samma nivå som resten av lacken. Repan är borttagen och lacken återställd.

Hologram, även kallat polerrosor, är ”körspår” i lacken. Det är ojämnheter i lacken där man gjort nya mikrorepor vid polering.

Får man hologram så har man fuskat, man har inte gett poleringen den tid det ska ta. Man har garanterat använt en roterande polermaskin. Samtidigt som den roterande maskinen är mer effektiv än den oscillerande, så är den också mindre förlåtande.

Om man fått hologram, så har man antingen polerat för djupt, för länge eller för snabbt på ett ställe utan att avsluta på rätt sätt.

För att ta bort hologram så måste man avsluta men en försiktig, mild och ytlig slutpolering. Utan tryck och med en så fin kombination mellan polertrissa och polermedel som möjligt.

Med en oscillerande polermaskin går det inte att få hologram, då maskinen aldrig roterar i samma bana.

Se vad är hologram. Det är nämligen samma sak men två olika benämningar. 

Vad gäller storleken så avverkar en större polermaskin ytan snabbare än en mindre men det är även mycket svårare att komma åt på mindre ytor. Bästa är såklart en kombination av en stor och liten polermaskin. Till båtar är en stor polermaskin att föredra framför en liten.

Vill du ha en smidig upplevelse så rekommenderar vi en polermaskin som går på batteri. Du slipper en kabel som kan komma emot skrovet och det underlättar jobbet betydligt. Dock brukar dessa vara lite dyrare än sladdrivna polermaskinerna till båtar.

När det kommer till val av polermaskinstyp så rekommenderar vi på polermaskinen att du köper en roterande polermaskin och följer vår guide. Men om du är osäker så kan du självklart även köpa en oscillerande polermaskin som är än mer säker, dock har de mer vibrationer än en roterande polermaskin.

En bra polermaskin för båtar är en polermaskin med stor bearbetningsyta som kan avverka stora ytor både snabbt och effektivt då det kommer en hel del yttra åverkan på skrovet när den ligger under vattnet. Dessutom så sliter saltet i havet väldigt på båten och blir lite som ett sandpapper.

En bra polermaskin för båtar är en polermaskin med stor bearbetningsyta som kan avverka stora ytor både snabbt och effektivt då det kommer en hel del yttra åverkan på skrovet när den ligger under vattnet. Dessutom så sliter saltet i havet väldigt på båten och blir lite som ett sandpapper.

En polermaskin för båt kan egentligen vara vilken typ av polermaskin som helst. Såväl oscillerande som roterande, stor, liten, sladdlös med mera passar utmärkt och fungerar. Men vi rekommenderar ofta en stor roterande polermaskin som snabbt kan avverka ytan och är effektiv.