Polera bilen

Vill du polera din bil men vet inte riktigt hur eller vad man behöver? Lugn vi på Polermaskinen hjälper dig hitta rätt polermaskin till din polering av bilen. Att polera bilen är inte så komplext som många tror utan är faktiskt riktigt enkelt även för glada amatörer. Det är inte enbart professionella rekondare som kan polera en bil utan det kan du utan tveka också göra!

Polera bilen

Hur polerar man bilen?

Hur polerar man då bilen egentligen? Det är enkelt och du behöver inte var professionell rekondare för att lyckas polera din bil. Du kan enkelt upprätta arbetat själv och vi skall gå igenom de essentiella stegen som krävs för att lyckas med din polering av din bil. 

Ordentlig rengöring

Det viktigaste steget och första är att se till så bilen är ordentligt rengjord. Det gör du lättast med följande produkter.

Om du genomgår dessa stegen så kommer du få bort all smuts på din bils lack vilket gör att den är i bra skick för att starta poleringsprocessen. För att hitta rätt bilvårdsprodukter så kan man jämföra dem med varandra.

Om du inte har gjort en ordentlig rengöring av bilen så blir det att man kapslar in smutsen istället för att konservera en ren och fin lack, vilket är något som kommer att reflekteras i slutresultatet. Så fuska inte med rengöringen då den har större betydelse än vad du tror.

Polera bilen med en polermaskin

När rengöringen är gjord och du fått ett bra resultat så är det dags att påbörja din polering med en polermaskin. Självklart kan man polera en bil för hand men det är otroligt arbetsamt och blir inte i närheten så bra som med en polermaskin. Se gärna våra bästa i test polermaskin för att hitta den rätta polermaskinen för dig.

När du har polermaskinen så får du fundera på hur många steg din bil kommer behöva, beroende på skicket din lack har. Är en väldigt repig så rekommenderar vi en tre stegs polering medan om du endast har ytligare tvättrepor så kommer du inte att behöva mer än en två stegspolering exklusive vaxet/lackskyddet.

Tre stegs polering består av:

 1. Grov rubbing och hård polertrissa
 2. Polish och medium polertrissa
 3. Finpolish och mjuk polertrissa

 

Dessa tre steg kommer att ge en utomordentligt fin lack och dina repor kommer vara ett minne blott. Så länge du inte har repor som sträcker sig enda ner till grundlacken, då kommer du aldrig att kunna få bort dessa utan kan med fördel använda dig av ett lackstift för att minimera repan och återställa lacken. Lackstift hittar du hos din lokala bilåterförsäljare.

När du börjar polera så använd dig alltid av sektioner om ca 25 x 25 cm för att se till så du inte missar ytor på lacken. Arbeta sedan enligt denna rörelse. Tänk alltid på att inte trycka maskinen för hårt och arbeta systematiskt, polermaskinen skall göra arbetet inte du. Kör samtliga steg och gå från parti till parti för att inte missa något. Börja till exempel med taket för att sedan ta motorhuven och efter det framskärmen och så vidare, på det sättet tillsammans med sektionerna så kommer du inte att missa något.

Efter varje polersteg kan det vara bra att använda sig av en IPA som tar bort eventuella polerrester. Det är en alkoholhaltig lösning som tar bort gammalt polermedel.

Efter du är nöjd med din polering med polermaskinen är det dags för att skydda lacken. När man arbetat ner klarlacken på bilen så blir den känslig i lacken och det ärr viktigt att skydda den mot yttre åverkan. Därför är nästa steg att applicera bilvax eller lackskydd på lacken. Processen är samma som med polerstegen och du kan fördelaktigt använda dig av polermaskinen för att arbeta in bilvaxet riktigt ordentligt. Torka sedan av vaxet enligt instruktionerna med en fin mikrofiberduk.

Klart! Mer än så är det inte, visst var det enkelt att polera bilen själv?

Varför polera bilen?

Varför skall man då polera bilen? Om du vill ha en fin exteriör samtidigt som du förlänger livslängden på din bil så är det en no brainer att polera sin bil. Att polera bilen ger nämligen många fördelar och är väldigt bra för att öka värdet på bilen. Här kommer några av alla fördelar en polering av bilen har:

 • Ökar bilens värde
 • Ökad livslängd
 • Fin exteriör med hög glans
 • Skyddar mot yttre åverkan så som måsskit, ultravioletta strålar, vägsalt, asfalt m.m.

 

Som du ser så finns det många fördelar med att polera bilen och det bästa är att du klarar det alldeles utmärkt på egen hand och behöver därmed inte lägga åtskilda 1000-lappar på att lämna in den för rekond.

När skall man polera bilen?

Det beror egentligen på bilens skick och hur väl omhändertagen den är på regelbunden basis. Men vi brukar rekommendera en gång om året till vart annat år för att underhålla skyddet och ta bort nya repor som uppstår regelbundet. Ett tips för att underhålla bilen enkelt är att använda sig av en så kallad foam lance. Foam lance gör att underhållstvätten blir barnsligt enkelt och du kan med enkelhet tvätta din bil varje vecka för att underhålla den. Använder man sig av alkalisk avfettning och bilschampo så räcker det för att den skall bli helt ren regelbundet och det enda du behöver göra är att spruta på skum med hjälp av foam lance, sedan låta det verka och spola av med en högtryckstvätt och din bil är ren och fräsch igen. Om du gör det regelbundet kommer du att minska ditt behov av att polera bilen samtidigt som tvättrepor är ett minne blott.

Tänk alltid på att polera din bil i skuggan eller inomhus då det lätt flyger en del partiklar i luften utomhus är det inte att föredra men det går om man gör det på ett skuggigt område.

Vad skall man tänka på när man polerar bilen?

Det finns några viktiga saker att tänka på när man polerar bilen för att resultatet skall bli riktigt bra:

 • Tryck inte för hårt med polermaskinen
 • Arbeta i sektioner ca: 25 x 25 cm
 • Rengör bilen ordentligt innan
 • Torka av gamla polermedelsrester med IPA
 • Maskera gummilister med maskeringstejp
 • Var försiktig vid takräcken och handtag

 

Om du tänker på ovan så kommer det gå utmärkt och din bil kommer att se ut som ny igen.

Lycka till med din polering!