Oscillerande polermaskiner är den vanligaste förekommande typen av polermaskin idag. Vi går igenom vad skillnaden är gentemot en roterande polermaskin och vad som är för- och nackdelar med en oscillerande polermaskin. Till skillnad från en roterande polermaskin så arbetar en oscillerande polermaskin i ett varierat omlopp med en större arbetsyta och ett säkrare arbetssätt vilket gör att den inte blir lika varm som en roterande polermaskin.

 

Testvinnande oscillerande polermaskiner!

BÄSTA PREMIUM
5/5
5/5

Oscillernade Polermaskin Flex XFE7-15 150

Flex oscillernade polermaskin är den bästa ocillerande polermaskinen i premiumsegmentet. Minimalt med vibrationer och ljud.

BÄSTA MEDEL
4,7/5
4.7/5

Oscillernade Polermaskin Rupes LHR 15ES

Bra polermaskin för dig som söker en oscillerande polermaskin, Rupes tillsammans med Flex gör världens bästa polermaskiner.

BÄSTA BUDGET
3/5
3/5

Oscillernade Polermaskin Turtle Polermaskin TW850-OSC

Oscillerande polermaskin i budget segmentet. Slagglängd på 15 mm  med mjuk och ryckfri start för bra resultat. Väldigt prisvärd

Vad är en oscillernade polermaskin?

Oscillerande vs roterande polermaskin

Vi kommer att gå igenom vad en oscillerande polermaskin egentligen är och hur man använder den på bästa sätt. Vill du köpa en oscillerande polermaskin så kan du se vilken som fått bäst i test eller köpa på ovan länk där vi länkar till olika oscillerande polermaskiner. Bilden illusterar hur rörelsemönsterna ser ut i de olika maskinerna där man ser att med en oscillerande polermaskin är det väldigt mycket enklare att få bra resultat utan att bränna eller skada lacken, dock ej lika effektiv som en roterande polermaskin. Här måste man helt enkelt avgöra vad som är viktigast när det kommer till val av polermaskin. Valet är inte alltid enkelt då det finns en massa faktorer som påverkar valet av polermaskin.

Vad menas med oscillerande polermaskin?

En oscillerande polermaskin har en varierande rörelsebana som bilden ovan illustrerar vilket gör att det blir mycket svårare att skada eller bränna lacken. Jämfört med en roterande polermaskin som är effektivare och därmed också lättare att skada lacken om man inte är så van vid att hantera polermaskiner. I 9 av 10 fall så rekommenderar vi alltid en oscillerande polermaskin alternativt en kombination av både oscillerande polermaskin och en roterande polermaskin. Anledningen är simpel, i de allra flesta fallen så behöver man inte ha en effektivare polermaskin än en oscillerande polermaskin. En oscillerande polermaskin har en oscillerande rörelse med ett kast som normalt brukar ligga på 6 – 21 mm. Valet av kast beror helt enkelt på hur stor yta du vill bearbeta och hur effektiv du vill att den skall vara. Med ett mindre kast blir den oscillerande rörelsen mer centrerad vilket ger en effektivare avverkning men samtidigt en mindre yta som bearbetas. Vill du istället att ytan skall bearbetas så snabbt som möjligt så är det mer fördelaktigt med ett större kast då den tar en större del av ytan. En polermaskin med stort kast kan vara väldigt bra vid polering av stora ytor så som husvagnar och båtar men även delar som motorhuv, dörrar och tack på exempelvis en bil. En oscillerande polermaskin är helt klart ett bra val i det allra flesta fallen och kan med fördel väljas av en person som känner sig lite osäker då den är väldigt användarvänlig.

En oscillerande polermaskin kan även kallas för excentrisk polermaskin eller DA-polermaskin. Alla benämningar är egentligen samma sak som en oscillerande polermaskin vilket kan vara bra att känna till.

Hur du använder en oscillernade polermaskin

En oscillerande polermaskin har en varierande rörelsebana som bilden ovan illustrerar vilket gör att det blir mycket svårare att skada eller bränna lacken. Jämfört med en roterande polermaskin som är effektivare och därmed också lättare att skada lacken om man inte är så van vid att hantera polermaskiner. I 9 av 10 fall så rekommenderar vi alltid en oscillerande polermaskin alternativt en kombination av både oscillerande polermaskin och en roterande polermaskin.  Videon illusterar hur du använder din oscillerande polermaskin.

Hur du använder en oscillerande polermaskin
Spela videoklipp

Olika typer av oscillerande polermaskin

Fritt oscillerande polermaskin eller tvångsroterande oscillerande polermaskin

Det finns lite olika typer av oscillerande polermaskiner, det finns det som är fritt oscillerande och de som är tvångsroterande.

De tvångsroterande fungerar som sådant att de med hjälp av dess kuggdrift tvingar rotationen på den oscillerande polermaskinen. Detta till skillnad mot en fritt oscillerande polermaskin som inte har någon kuggdrift som tvingar rotationen vilket gör att om man trycker lite hårdare eller har en felaktig vinkel så stannar rotationen på den oscillerande polermaskinen. Detta är något som man slipper med en tvångsroterande oscillerande polermaskin och är fördelaktigt för dem som har en större erfarenhet av polermaskin och vill ha en konstant drift oavsett tryck medan den fritt oscillerande polermaskinen skapar en trygghet för mindre erfarna och att chansen att skada lacken blir därmed nästan omöjlig. Valet beror helt enkelt på din typ av erfarenhetsnivå och vad du känner dig trygg med att använda för oscillerande polermaskin.

Välj fritt oscillerande polermaskin:

Om du inte känner dig trygg eller har en stor erfarenhet kan det vara tryggt att köra på en fritt oscillerande polermaskin då du kommer att polera på ett säkert men effektivt sätt med minimal möjlighet till att skada lacken.En fritt oscillerande polermaskin har även något lägre ljudnivå och vibrationer en en tvångsroterande polermaskin då den inte behöver forcera polerrondellen på samma sätt som en tvångsroterande oscillerande polermaskin.

Välj tvångsroterande oscillerande polermaskin:
Om du vill ha en kraftfullare oscillerande polarmaskin som ger en jämnare och konstantare avverkning på ytan än en fritt oscillerande polermaskin. Men här blir också tack vare den tvingade rotationen ljudnivån och vibrationerna något högre än vid användning av en fritt oscillerande polermaskin.

 

Enkelt huvud eller dubbelt till din oscillerande polermaskin

Vad skall man egentligen välja? Vi på polermaskinen tycker inte att man skall välja en polermaskin med två polerhuvuden då processen genast blir lite mer komplicerad och det räcker gott och väl med ett polerhuvud istället för två.

Fördel: Med en oscillerande polermaskin med två huvuden avverkar du större ytor snabbare och effektivare.

Nackdelar: Det är svårare att få ett bra resultat då du har två polerhuvuden och de är definitivt svårare att komma åt på komplexa/mindre ytor.

Polermaskiner med ett enkelt huvud ger en smidigare och lättare hantering i ditt arbete och vi skulle inte föredra en polermaskin med två huvuden framför en polermaskin med ett huvud. Men har du otroligt ont om tid och vill avverka ytor snabbt så kan det vara en fördel med två.

Vilken fästplatta skall man ha till sin oscillerande polarmaskin?

Fästplatta finns i lite olika storlekar och man kan lätt bli fundersam vad för storlek man skall använda sig av. Valet av fästplatta har en stor inverkan på hur du kommer att uppleva processen med din polermaskin. De mindre plattorna lämpar sig mer till komplexa och svåråtkomliga ytor, så som till exempel en backspegel. Medans de lite större är mer lämpade till stora ytor som en husvagn eller båt har.

Vanligast storlekarna: 34 – 100 mm, 125 mm, 150 mm och 200 mm

Oscillerande polermaskin fästplatta 34 – 100 mm = Används framförallt vid polering av mindre och komplexare ytor för att kunna komma åt utan att stöta emot något och skada lacken på olika ställen som är utsatta.Till exempel en backspegel eller strålkastare.

Oscillerande polermaskin fästplatta 125 mm = Mångsidig fästplatta till din oscillerande polermaskin som används av de flesta rekondare för den är så behändig samtidigt som det ger ett stort avverkningsområde. Skall du enbart köpa en så rekommenderar vi denna storleken, den är helt klart med allsidig.

Oscillerande polermaskin fästplatta 150 mm = Polerar du även båtar och husvagnar så kan du med fördel kolla på en fästplatta som är 150 mm då den ger ett mellanting mellan en stor och mellan polermaskin, vilket gör att den snabbt avverkar större ytor utan att bli för klumpig på till exempel en bil.

Oscillerande polermaskin fästplatta 200 mm = Om du enbart polerar stora föremål så som båtar, lastbilar eller husvagnar är denna optimal för dessa ändamål.

Valet faller helt enkelt på vad ditt främsta användningsområde är och om du har svårt att avgöra så fungerar alltid en 125 mm färstplatta mycket bra och är även vanligast förekommande bland oscillerande polermaskiner.

Oscillerande polermaskin slaglängd?

Vilken slaglängd du skall ha på din oscillerande polermaskin beror egentligen på lite vad det är för objekt du skall polera. Generellt sett kan man säga att större slaglängd ger din oscillerande polermaskin en större avverkningsyta, det vill säga att den polerar en större ytan än om du har en mindre slaglängd, dock kan detta vara både positivt och negativt beroende på vad du är ute efter. Om du vill avverka en stor yta snabbt rekommenderar vi dig att välja en med stor slaglängd som runt 21 mm. Vill du däremot att maskinen skall vara lite kompaktare och effektivare så väljer du fördelaktigt en oscillerande polermaskin med en mindre slaglängd så som 8 mm. Vet du inte riktigt vad du skall välja så funkar alltid medelvägen och välja en som har en slaglängd på 15 mm. En oscillerande polermaskin med en slaglängd på 15 mm är mer allsidig och kan inte gå fel i valet av oscillerande polermaskin.

Slaglängd rekommendation:

Oscillerande polermaskin 8 mm = Om du vill ha en liten smidig oscillerande polermaskin som effektivt avverkar ytan snabbt men tar längre tid på stora ytor.

Oscillerande polermaskin 12 mm = Denna har samma användningsområden som en 8 mm men den är något större i sin slaglängd vilket gör att den avverkar större ytor lite snabbare medans den inte blir lika effektiv.

Oscillerande polermaskin 15 mm = En väldigt allsidig slaglängd som fungerar bra till små och stora ytor, den absolut vanligaste slaglängden på en oscillerande polermaskin.

Oscillerande polermaskin 21 mm = Större slaglängd vilket är bra om du skall polera stora ytor så som husvagnar, huvar, tak, båtar eller andra stora objekt. Välj denna om du vill ha en stor poleryta och en maskin som producerar otroligt lite värme.

Oscillerande polermaskin fördelar

En oscillerande polermaskin är otroligt användarvänlig. Det är näst intill omöjligt att bränna lacken med tanke på sin oscillerande rörelsebana vilket gör att temperaturen är låg. Vidare är en oscilllerande polermaskin inte lika effektiv som en roterande polermaskin men ändå tillräckligt effektiv i de allra flesta fall. Till skillnad från den roterande polermaskinen så ger en oscillerande polermaskin inga hologram, vilket gör att den är väldigt allsidig och går att använda till flera olika fordon och objekt.

Oscillerande polermaskin Nackdelar

Då en oscillerande polermaskin har en excentrisk rörelsebana så uppkommer det även mer vibrationer än vid en roterande polermaskin. Köper man en testvinnande polermaskin i mellansegmentet eller premiumsegmentet är detta inget problem alls men kan vara lite värre med vissa budgetpolermaskiner. Den oscillerande påbyggnaden gör även att polermaskinen ibland är lite tyngre, men det behöver inte vara så, se produktvikt för att vara säker.

Varför är en oscillerande polermaskin så populär?

En oscillerande polermaskin är den mest populära typen av polermaskin. Anledningen är enkelt då den är otroligt bra och lättanvänd. Om vi jämför med en roterande polermaskin så är den oscillerande mycket mer förlåtande och lättarbetad. Den oscillerande rörelsen gör att temperaturen inte stiger på samma sätt som med användning av en roterande polermaskin. En oscillerande polermaskin har även fördelen att på grund av den oscillerande rörelsen kunna avverka en större yta på kortare tid. Den oscillerande polermaskinen har även en fördel när det kommer till användarvänlighet, då den inte skapar en lika kraftig värme som en roterande polermaskin gör det att felmarginalen är mycket större och alla användare såväl nybörjare som proffs kan känna sig trygga med hantering av en oscillerande polermaskin. Vidare så skapar inte en oscillerande polermaskin några hologram likt en roterande polermaskin kan göra. Många professionella rekondare använder sig av en roterande polermaskin för att ta bort djupare repor och kraftigt skadade lacker för att sedan i ett avslutande skede ta bort eventuella hologram med en oscillerande polermaskin. 

Hur använder man en oscillerande polermaskin säkert?

Att använda en oscillerande polermaskin fungerar precis som att använda vilken polermaskin som helst. Det viktiga att tänka på när använder en oscillerande polarmaskin är att den avverkar en större yta genom sin oscillerande rörelse och därmed är det viktigt att ha lite avstånd till kanter och takräcken, kommer man för nära kan man annars lätt skava av lite lack på dess ställena och det vill man självklart undvika. Ett tips kan vara att maskera dessa med maskeringstejp för att skydda känsliga områden där de kan vara lätt att skava av lack om man blir lite oförsiktig. Vidare skall man även tänka på att inte trycka den oscillerande polermaskinen kraftigt emot lacken, resultatet blir inte bättre för att du trycker en oscillerande polermaskin mot lacken utan låt den oscillerande polermaskinen göra arbetet och inte du. Det skall även tilläggas att detta är viktigt oavsett vilken polermaskin du använder dig av.

Oscillerande polermaskin batteridriven eller inte?

Vad skall man egentligen ha när man väljer en oscillerande polermaskin? Är det en batteridriven modell som är mest förmånlig eller är en sladd att föredra? Svaret beror egentligen på vad du föredrar och kommer att använda den oscillerande polermaskinen till. Fördelen med en batteridriven oscillerande polermaskin är självklart mobiliteten. När man polerar stora fordon eller har dåligt med utrymme så är det alltid skönt med en oscillerande polermaskin som är batteridriven. Kanske är det så att du faktiskt inte har tillgång till el där du skall polera och det är ett krav att ha en batteridriven polermaskin? Nackdelen med en batteridriven oscillerande polermaskin är att den inte har oändligt med batteri, vilket gör att om du har långa poleringssessioner så behöver du minst ha två batterier för att kunna köra utan att avbryta ditt poleringsarbete. Självklart är detta en engångskostnad men det är värt att tänka på vid köp av en batteridriven oscillerande polermaskin. Vidare har även batterierna en begränsad livslängd och skall sköts på ett korrekt sätt för att upprätthålla dess livslängd. Med en sladdriven polermaskin slipper du att tänka på detta men då har du en sladd som kan komma att vara i vägen och kan kännas lite klumpig från och till under poleringsarbetet.

I slutänden händer det alltså på vad du föredrar när du väljer en oscillerande polermaskin, är du i behov av en mobil polermaskin och inte vill ha någon sladd så faller sig självklart valet på att köpa en oscillerande polermaskin som är batteridriven. Men om dessa faktorer inte är något krav så är det värt att ha dessa egenskaper i beaktning innan man väljer.

Oscillerande polermaskin dyr eller billig?

Likt vilken polermaskin som helst så avgör din användningsgrad egentligen behovet av en billig eller dyr oscillerande polermaskin. Om du inte polerar ofta så behöver du inte välja en dyr oscillerande polermaskin, men det kan vara fördelaktigt ändå då dessa håller en högre standard och kommer att ha en längre livslängd än en billigare oscillerande polermaskin. Många gånger har de även längre garantivillkor vilken kan vara tryggt när man investerar i en oscillerande polermaskin. Fördelen om man väljer en dyrare modell är att oavsett priset så betalar de snabbt tillbaka sig om du istället skulle lämna in din bil för rekond. Men om du inte polerar din bil så ofta så räcker det med en lite billigare oscillerande polermaskin.

Oscillerande polermaskin - TESTKRITERIER

När vi på polermaskinen upprättat våra bäst i test för en oscillernade polermaskin så är det några egenskaper som vi anser vara extra viktiga i valet av oscillerande polermaskin.

Vibrationer – När man polerar med en oscillerande polermaskin så brukar de ge mer vibrationer än en roterande polermaskin och därför är det viktigt att vibrationerna hålls nere till största möjliga mån och gör arbetsprocessen skonsamt för armar och axlar.

Kvalité – Kvalité är otroligt viktigt när det kommer till en oscillerande polermaskin så det är en produkt med vibrationer.

Konkurrenskraftiga priser – Självklart skall även det vara en prisvärd oscillerande polermaskin i förhållande till sina konkurrenter utan att för den delen tumma på kvalité.

Dessa testkriterier är de som vi tittat extra noga på när kommer till valet av oscillerande polermaskin  utöver våra vanliga testkriterier.

Oscillerande polermaskin - rupes
Rupes LRH21

Bästa oscillerande polermaskinen i premiumsegmentet blev en modell från Flex. Med en VR-microprocessor-elektronik: konstant varvtal, mjukstart, återgångsspärr vid strömavbrott, överbelastningsskydd, förval av varvtal och temperaturövervakning är det en modell som fungerar mycket bra för såväl hobby- som proffs-användaren. Med en kraftfull 710 W motor som har optimerade luftkanaler som ger en perfekt kylning av motor och växel. Vidare har polermaskinen en stödrondell på 140 mm maximal storlek är 160 mm. Vi anser att 140 mm är en bra storlek för att polera bilen med, den avverkar stora ytor relativt snabbt samtidigt som du kommer åt på mindre ytor, vilket gör det till en riktigt bra allroundpolermaskin.

Vidare så har den mjuk och ryckfri start med extremt låga vibrationer på endast 7,5 m/s. Slaglängden på denna Flex oscillerande polermaskin ligger på 15 mm vilket vi anser vara optimalt för en oscillerande polermaskin. Denna oscillerande polermaskin har optimerade luftkanaler som håller temperaturen nere på motor och växlar för att garantera en lagom temperatur under hela arbetet. Att hålla nere värmen är viktigt för att få ett bra poleringsresultat, detta gör att den är idealisk för temperaturkänsliga lacker. 

Modellen är mycket ergonomiskt utformad och har en greppkåpa med Softgrip.

Den dämpande effekten är mycket god och resultatet blir att en oscillerande polermaskin som Flex XFE7 – 15 150 går och arbeta med under många timmar utan att det orsakar värk i armar och axlar tack vare en vikt på endast 2,4 kg.

Fördelar:

 • Otroligt tyst
 • Minimalt med vibrationer
 • Hög kvalité
 • Mångsidig
 • Låg vikt
 • Ergonomisk
 • Lång sladd
   •  

Nackdelar:

 • Priset
  •  

Sammanfattningsvis: 

Flex XFE7-15 150 är en helt enastående oscillerande polermaskin som har alla de egenskaper du kan tänkas behöva när det kommer till polering. Mjukstart,  lågt varvtal, låga vibrationer, låg ljudvolym, ergonomisk och en lång sladd. Däremot har den ett saftigt pris vilket ofta kommer med hög kvalitet, fastän det höga priset så anser vi ändå att om du skall ha en riktigt bra oscillerande polermaskin så är den helt klart värd sitt pris när man ser till vad man får. 

Teknisk data:

 • Typ: Oscillerande polermaskin
 • Max polerrondell: Ø160 mm
 • Max stödrondell: Ø150 mm
 • Excentrisk rörelse: 15 mm
 • Varvtal, tomgång: 1500-4500 /min
 • Tomgångsslagtal: 3000-9000 /min
 • Upptagen effekt: 710 Watt
 • Avgiven effekt: 420 Watt
 • Kabellängd: 4 m
 • Storlek (LxBxH) 370 x 40 x 140 mm
 • Vikt 2,4 kg

I klassen bästa i test mellan hittar vi en oscillerande polermaskin från Rupes. Även denna polermaskin har mjukstart, konstant vartal och anses vara exceptionellt skonsam för lacken då värmen inte blir hög som de kan bli på oscillerande polermaskiner i detta prissegmentet. Känsliga delar på lacken kan alltså poleras utan risk för att lacken bränner.

Både professionella och nybörjare kan känna sig trygga när de väljer en Rupes LHR 15ES polermaskin. Större repor och matt lack är ett minne blott och försvinner utan tvekan med denna oscillerande polermaskin. Handtaget har en smal utformning vilket gör att polermaskinen ligger väldigt skönt i handen under många timmars arbete. Med en låg ljudnivå och minimalt med vibrationer utmärker sig denna oscillerande polermaskin. Vikten ligger på 2,6 kg vilket gör den lätthanterlig.

Rupes LHR15 ES oscillerande polermaskin är ett mycket populärt val av många och utgör en bra första maskin att använda sig för att lära sig polera ytor. Med den låga temperaturen minimerar man risken att skada eller bränna lacken under arbetet.

Med Rupes LHR15 ES kan du känna dig trygg i ditt val med oscillerande polermaskin. Vill du ha en mer komplett oscillerande polermaskin med marknadens bästa egenskaper tittar du på Flex. Men likt Flex är även Rupes ett världsledande varumärke med hög kvalité, köper du Rupes LHR15 ES så kommer du inte att bli besviken.

Fördelar:

 • Tyst
 • Prisvärd
 • Lite vibrationer
 • Hög kvalité
 • Mångsidig
 • Låg vikt
 • Ergonomisk
 • Lång sladd
   •  

Nackdelar:

 • Saknar gummi på ovansidan
   •  

Sammanfattningsvis: 

Rupes LHR15ES är en helt otrolig oscillerande polermaskin i mellansegmentet som egentligen lika gärna kan tillhöra premiumsegmentet. Därför att den är otroligt komplett, men då priset är såpass låg så hamnar den i mellansegmentet. Vad kan vara bättre än att betala för en oscillerande polermaskin i mellansegmentet men få en oscillerande polermaskin som egentligen tillhör premiumsegmentet? Denna oscillerande polermaskin har få vibrationer en låg ljudnivå, andas kvalité, mångsidig, låg vikt, ergonomisk och har en lång sladd, vad mer kan man begära av en oscillerande polermaskin i mellansegmentet? Hur som helst så har den en nackdel när det kommer till ovansidan, det är nämligen så att den saknar gummiskydd som skyddar den om man lägger polermaskinen upp och ner på marken, vilket kan repa den. Detta är dock löst i dess efterträdare mark II och mark III men då går även priset upp en hel del.

Kontentan är att du får en otroligt prisvärd och komplett oscillerande polermaskin.

Teknisk data:

 • Excentrisk rörelse: 15 mm
 • Hastighet: 2000-5000 rpm
 • Verktygsaxel: M8
 • Storlek fästplatta: 125 mm
 • Rekommenderad storlek trissa: 125-150 mm
 • Effekt: 500 W
 • Vikt: 2.6 kg

 

 

Bästa oscillerande polermaskinen i budgetsegmentet blev en modell från Turtlewax. Polermaskinen är väldigt skonsam mot lacken då den inte kommer upp i hög temperatur. Turtle Wax polermaskin 150 mm är utvecklad för att utföra mer arbeten med ett perfekt resultat varje gång. Borttagning av skador på lack samt repor går snabbt med den kraftiga oscillerande polermaskinen.

På polermaskinen finns ett reglage som visar vilken hastighet du kör med. Höj och sänk enkelt hastigheten med reglaget för att ständigt ha full kontroll. Både nybörjare och mer erfarna polerare har glädje av polermaskinen då den är enkel att komma igång med. Ett mycket bra alternativ för den som vill lära sig att polera bilen. Att välja oscillerande poleringsmaskin kan vara svårt, men här får du en billig oscillerande polermaskin som du kan börja med och om du sedan vill  uppgradera dig så har du inte lagt allt för mycket pengar.

Vikten är på 2,7 kg och gör att användaren orkar hålla i den under lång tid även om den är något tyngre än polermaskinerna från Flex och Rupes. Passar extra bra för lite större ytor som behöver poleras – ger enkelt lack som har en matt ton en fin glans igen.

Med Turtle Wax kan du känna dig trygg i ditt val med oscillerande polermaskin. Vill du ha en mer komplett oscillerande polermaskin med marknadens bästa egenskaper tittar du på Flex eller Rupes beroende på din budget.

Fördelar:

 • Prisvärd
 • Mångsidig
 • Låg vikt
 • Ergonomisk
 • Lång sladd
   •  

Nackdelar:

 • En del vibrationer
 • Något svag excentrisk rörelse
 • Håller inte varvtalet konstant hela tiden
 
Sammanfattning: Turtle Wax TW850-OSC är en prisvärd oscillerande polermaskin i budgetsegmentet där man får en fin instegspolermaskin. Polermaskinen har det mesta man kan önska när det kommer till egenskaper och är mångsidig samtidigt som det finns en del att önska.
 
Vi hade gärna sett att den hade lite mindre vibrationer, en starkare excentrisk rörelse och håller ett konstant varvtal. Däremot så är den väldigt prisvärd för dig som inte polerar allt för ofta och du kommer inte bli missnöjd med resultatet för den gör sitt arbete.

 

Teknisk data:

 • Vikt: 2,7 kg
 • Effekt: 850W
 • Spänning: 230 V
 • Kabellängd 4 meter
 • Stödrondeller: 114 mm & 127 mm
 • Polerrondell: 130 mm

Vanliga frågor om oscillerande polermaskiner

Oscillernade polermaskiner kallas även för DA-maskiner. 

En oscillerande maskin har till skillnad mot en roterande maskin en annan rörelsebana som gör att du har mycket svårare att bränna igenom klarlacken. Detta är en stor fördel för en person som inte är så van vid en polermaskin då den är mycket skonsammare och lämnar inget hollogram på lacken. Är du nybörjare är detta maskinen som vi rekommenderar till dig. 

Vad gäller skillnaderna på de oscillerande polermaskinerna är ”kastet” på den oscillerande rörelsen. Kastet brukar normalt vara mellan 6 – 21 mm. Förenklat kan man säga att desto större kast en maskin har desto snabbare ger maskinen resultat. Dock kan ett större kast göra det svårare på mindre lättåtkommliga ytor. 

En nackdel med de oscillerande polermaskinerna är att de vibrerar mer än vad en roterande maskin gör. 

Om du inte har en stor polervana så rekommenderar vi dig att börja med en oscillerande polermaskin. Det tar lite längre tid än med en roterande men resultatet blir enastående. Är du dock van med en polermaskin kan du mycket väl satsa på en roterande. 

För att uppnå extra bra resultat rekommenderar vi en kombination där man börjar med den roterande maskinen för att få bort de grövsta reporna för att sedan gå över till en oscillernade, resultatet blir magiskt. 

Hologram, även kallat polerrosor, är ”körspår” i lacken. Det är ojämnheter i lacken där man gjort nya mikrorepor vid polering.

Får man hologram så har man fuskat, man har inte gett poleringen den tid det ska ta. Man har garanterat använt en roterande polermaskin. Samtidigt som den roterande maskinen är mer effektiv än den oscillerande, så är den också mindre förlåtande.

Om man fått hologram, så har man antingen polerat för djupt, för länge eller för snabbt på ett ställe utan att avsluta på rätt sätt.

För att ta bort hologram så måste man avsluta men en försiktig, mild och ytlig slutpolering. Utan tryck och med en så fin kombination mellan polertrissa och polermedel som möjligt.

Med en oscillerande polermaskin går det inte att få hologram, då maskinen aldrig roterar i samma bana.

Se vad är hologram. Det är nämligen samma sak men två olika benämningar. 

Vad gäller storleken så avverkar en större oscillerande polermaskin ytan snabbare än en mindre men det är även mycket svårare att komma åt på mindre ytor. Bästa är såklart en kombination av en stor och liten oscillerande polermaskin för att ha tillgång till samtliga ytor. Men vill man endast köpa en rekommenerar vi en i mellansegmentet dvs en med kast på ca 15 mm brukar vara ett bra mått.

Polermaskinerna är väl emballerade och kommer inte ta någon skada i frakten. 

Flex polermaskin är en av de absolut bästa polermaskiner du kan köpa på marknaden idag. Märket heter alltså Flex. 

Likt Flex är även Rupes en av världens bästa polermaskiner. Båda två står för hög kvalite och du kommer inte bli besviken om du väljer någon av dessa. 

Vill du ha en smidig upplevelse så rekommenderar vi en polermaskin som går på batteri. Du slipper en kabel som kan komma emot lacken och det underlättar jobbet betydligt. Dock brukar dessa vara lite dyrare än sladdrivna polermaskiner.