LITEN POLERMASKIN

Liten polermaskin är den vanligaste förekommande typen av polermaskiner för att komma åt små och trånga utrymmen. Vi går igenom vad skillnaden är gentemot en vanlig polermaskin och vad som är för och nackdelar med en liten polermaskin. Till skillnad från en normal polermaskin så arbetar en liten polermaskin mer lättillgängligt på små och trånga ytor där en normalstor polermaskin inte kommer åt samtidigt är den mycket lättare och blir därmed mer ergonomisk att arbeta med. En liten polermaskin är ett bra verktyg i sin poleringsarsenal.

Liten polermaskin - Bäst i test 2021!

BÄSTA PREMIUM
5/5
5/5

Polermaskin liten Rupes LHR12E Duetto

Rupes liten polermaskin är den bästa lilla polermaskinen i premiumsegmentet. Minimalt med vibrationer och ljud till högsta kvalité och livslängd, otroligt prisvärd liten polermaskin.

BÄSTA MELLAN
4,5/5
4.5/5

Polermaskin liten Rupes LHR75E

Rupes liten polermaskin är den bästa lilla polermaskinen i mellansegmentet. Likt testvinnaren i premiumsegmentet har denna lilla maskin otroligt lite vibrationer och en låg ljudnivå.

BÄSTA BUDGET
3,5/5
3.5/5

Polermaskin liten Tokya OP3

Liten polermaskin i budget segmentet. Slagglängd på 12 mm med ett vartal mellan 2500 – 5500 rpm. Väldigt prisvärd liten polermaskin när man ser till dess egenskaper.

Vad är en Liten polermaskin?

En liten polermaskin är en polermaskin som fördelaktigt kommer åt att arbeta på små och komplexa ytor. Tanken med en liten polermaskin är att den skall vara smidig att hantera och inte för klumpig när det kommer till trånga utrymmen. Den är till exempel exceptionell när det kommer till att polera bilens trösklar och backspeglar. En liten polermaskin finns ofta både som oscillerande och roterande där kastet på en liten oscillerande polermaskin ofta är mycket mindre än om du jämför mot en normalstor polermaskin. Därmed är en liten polermaskin en väldigt bra tillgång i din poleringsutrustning och väl värd investering. 

Liten polermaskin - FUnktion

En liten polermaskin har en stor fördel när det kommer till små och svåråtkommliga utrymmen. Även en liten polermaskin kan vara oscillerande med en varierande rörelsebana som bilden illustrerar, vilket gör att det blir mycket svårare att skada eller bränna lacken. Jämfört med en normalstor polermaskin som är effektivare på större ytor så är en liten polermaskin mycket effektivare på små eller trånga utrymmen där en stor polermaskin inte kommer åt. Det förmånligaste med en liten polermaskin är att de finns både som oscillerande och roterande. Rupes har en liten polermaskin som man har möjligheten att kombinera den som både roterande och oscillerande trots att det är samma lilla polermaskin man använder.

Hur du använder en liten polermaskin

En liten polermaskin är otroligt effektiv och smidig när det kommer till komplexa ytor på såväl bilar, båtar, husvagnar eller motorcyklar. Tack vare deras kompakta format så passar de ypperligt för polering av svåråtkomliga ytor. Ser man till en motorcykel är det i princip omöjligt att polera den med en normalstor polermaskin, vilket gör att en liten polermaskin kommer till sin rätt här.  När man använder en liten polermaskin är det enkelt att komma åt och de är lätta att hantera på grund av dess storlek och vikt.

Jämfört med en normalstor polermaskin som är effektivare på större ytor så är en liten polermaskin mycket effektivare på små och svåråtkomliga ytor och därmed används en liten polermaskin till fördel på ytor som stötfångare, bagageluckor, strålkastare både fram och bak, backspelar m.m. alla ställen där en normal polermaskin inte kommer åt helt enkelt. 

Oftast är vikten väldigt låg och du kan lätt hantera en liten polermaskin vilket för upplevelsen mycket smidigare än med en större samtidigt som det ökar de ergonomiska egenskaperna.

Själva ytan på polertrissan är mycket mindre än hos en normalstor polermaskin och det är därför som en liten blir så lätt att använda. 

LITEN POLERMASKIN FÖRDELAR

 • Otroligt smidig
 • Låg vikt
 • Lätthanterlig
 • Ergonomisk
 • Mindre vibrationer
 • Enhandsgrepp
 • Mångsidig
 
Som du ser finns det många fördelar med en liten polermaskin och det utgör ett bra komplement till en normal polermaskin. För att ta ett exempel, när du polerar en bil så är det ibland väldigt svårt att komma åt runt takräcken, trösklar, bagageluckan, backspeglar, bildörrar invändigt och så vidare. Men med en liten polermaskin så slipper du alla dessa bekymmer och kommer åt även på dessa ytor. Vidare kan man även använda en liten polermaskin på dina hemprylar så som silver eller liknande där du faktiskt kan polera upp det med din lilla polermaskin.

LITEN POLERMASKIN NACKDELAR

 • Liten arbetsyta
 • Tar lång tid på större ytor
     •  

Som du ser finns det även några nackdelar när det kommer till en liten polermaskin. Nämligen att det tar otroligt lång tid att polera större ytor än om du har en polermaskin med större poleryta. Vi på polermaskinen rekommenderar dig att komplettera med en liten polermaskin till din vanliga polermaskin för att få det mesta ut ur den. Alternativt enbart en liten polermaskin om du endast kommer att bearbeta små och komplexa ytor.

LITEN POLERMASKIN BATTERIDRIVEN

Vill du ha en liten polermaskins om är batteridriven? Vi rekommenderar dig alltid att ställa frågan huruvida en liten polermaskin som är batteridriven är nödvändigt eller ej. Det är självklart väldigt smidigt att inte ha en sladd som hänger efter polermaskinen men många mini polermaskiner idag är väldigt enkla att hantera trots att de har en sladd. Därför kan det vara onödiga pengar att köpa en batteriddriven liten polermaskin då de oftast är dyrare. Några frågor som kan vara bra att ställa sig:

– Behöver jag verkligen en batteridriven liten polermaskin?

-Vad är skillnaden emot en sladdriven liten polermaskin?

-Hur lång är batteritiden?

-Fördelar och nackdelar med en batteridriven?

Fundera gärna på det innan du beslutar dig för att köpa en batteridriven liten polermaskin eller ej. I många fall går det alldeles utmärkt med en sladdriven liten polermaskin. 

 

VAD UTMÄRKER EN LITEN POLERMASKIN?

Som vi förklarat är en liten polermaskin överlägsen när det kommer till små ytor. Det finns dock en del andra aspekter som vi anser vara avgörande i våra bäst i test av liten polermaskin.

Rättvisa villkor och garantier

När vi granskar marknaden har vi alltid våra konsumenter i främsta fokus och rekommenderar alltid de leverantörer som respekterar sina kunder. Med andra ord skall den bästa återförsäljaren av en liten polermaskin ha rättvisa köp- och leveransvillkor med bra garantier och en kundtjänst som står redo för att svara på frågor.

Konkurrenskraftiga priser

För att bli en testvinnande liten polermaskin så utmärks en riktigt bra liten polermaskin av ett konkurrenskraftigt pris. Där den i förhållande till övriga testdeltagare skall ha ett så bra pris som möjligt.

 

Liten_polermaskin_Rupes_HR81ML_Nano_Ibird transparent
Rupes HR81ML Nano iBrid
5/5
5/5

Bästa liten polermaskin i premiumsegmentet blev en modell från Rupes. Med en oscillerande rörelse på 12 mm och en motor på hela 400 W och en varvtals reglering mellan 4000 – 5000 rpm så ger denna polermaskin dig total kontroll på mindre och trånga utrymmen. Dock är polertrissan på 125 mm – 150 mm men med den vertikala vinklingen blir denna lilla polermaskin väldigt smidig i små och trånga utrymmen. Vill du ha en polermaskin med än mindre polertrissa så kan du fördelaktigt kolla på våra testvinnare av liten polermaskin i mellan och budget segmentet som har en polertrissa på 75 mm.

Rupes LHR 12E Duetto är en högkvalitativ oscillerande liten polermaskin som passar för såväl för nybörjare som proffisionella då den håller en hög kvalité och har en lång livslängd. Med en Rupes LHR 12E Duetto kan du vara trygg med att den inte kommer ge upp efter flera långa poleringssessioner 5-7 dagar i veckan då den är byggd för att klara av detta. Med Duetto går borttagning av repor, våtslipning och polering effektivt och problemfritt. Rupes gjorde en lång och noggrann produkttestning av polermaskinen och bestämde att den optimala diametern för denna lilla polermaskin hamnade på en oscillationen med 12 mm. Det ger den bästa kombinationen av hög effektivitet och tillräcklig skonsamhet för att vem som helst skall kunna använda en Rupes LHR 12R duetto som är förlåtande när det kommer till små misstag.

Rupes LHR 12E Duetto är en lätthanterlig och användarvänlig maskin i varje situation. Snabbheten, hanterbarheten och bekvämligheten gör att Rupes maskiner är bland de bästa, mest högkvalitativa och mest hållbara på marknaden.

 

Vidare så är det en special kardborre-rondell med en diameter på 125 – 150 mm. Tack vare dia-förminskning och dämpeffekt blir arbetsresultatet än bättre.

Den lilla polermaskinen är utmärkt för bearbetning av små och stora ytor. Säkerhetstänket märks rakt igenom hela maskinen vilket gör den lika lämplig att använda för nybörjare som mer erfarna. 

Rupes LHR 12E duetto har en gummiplatta på ovansidan vilket gör att du kan lägga den ner på marken utan att maskinen blir skadad vilket kan vara ett problem med andra maskiner, därmed ökar det även livslängden hos denna lilla polermaskin.

Den dämpande effekten är mycket god och det finns en lutande motvikt för en jämn och lugn gång. Resultatet blir att en liten polermaskin som går och arbeta med under många timmar utan att det orsakar värk i armar och axlar tack vare en vikt på endast 2,6 kg.

Vi kan varmt rekommendera denna polermaskin och du kommer inte bli besviken om du väljer denna.

4,5/5
4.5/5

Bästa liten polermaskin i mellansegmentet blev en modell från Rupes. Med en effektiv och stark motor på 400 W och en bred oscillerande rörelse på 12 mm gör denna lilla polermaskin att du kommer åt på små och trånga ytor utan några som helst problem. Att den även är oscillerande gör att den fungerar utmärkt för såväl nybörjare som proffsen. Rupes är ett världsledande märke inom polermaskiner och gör endast polermaskiner av hög kvalité vilket märks när man håller i den, maskinen andas kvalité rakt igenom. Storleken gör att maskinen kommer åt gott och väl på de ytor som normalstora polermaskiner inte gör.

Rupes LHR 75E Mini är en lätthanterlig och användarvänlig liten polermaskin i ditt poleringsarbete. Snabbheten, hanterbarheten och bekvämligheten gör att Rupes maskiner är bland de bästa, mest högkvalitativa och mest hållbara på marknaden. För att göra  användarvänligheten så hög som möjligt har denna lilla polermaskin utrustats med ett halkskydd i gummi framtill, vilket förhindrar händerna från att halka och glida. Vidare har Rupes LHR75E ett skydd på ovansidan vilket gör att du kan lägga den lilla polermaskin upp och ner utan att behöva oroa dig för att skada polermaskinen.

Vidare så är det en special kardborre-rondell med en diameter på 75 mm. Vilket gör att du med enkelhet kommer åt på trånga ytor så som bagagelucka, backspeglar, strålkastare m.m.

Den dämpande effekten är mycket god och det finns en lutande motvikt för en jämn och lugn gång. Resultatet blir att en liten polermaskin som Rupes LHR75E går och arbeta med under många timmar utan att det orsakar värk i armar och axlar tack vare en vikt på endast 2,3 kg.

3,5/5
3.5/5

Bästa liten polermaskin i budgetsegmentet blev en modell från Tokya. Professionell polermaskin på 500W med en maxeffekt på hela 750 w vid kompenserande effekt. Med oscillerande rörelser och elektronisk varibel varvtalsreglering på 2500-5500 rpm. Storlek polerhätta: 75 mm. Du behöver aldrig vara orolig för sladdlängden med en liten polermaskin som Tokya OP3 då den har en sladdlängd på hela 5 m. Med en sladdlängd på hela 5 meter så har du gott om utrymme att polera olika ytor utan att sladden känns för kort. 

Tokya OP3 är en billig och bra polermaskin som passar för nybörjare såväl som för erfarna personer. Har du inte tidigare använt dig av en polermaskin och vill börja lära dig så är den lilla polermaskinen från Tokya ett mycket bra förstahandsval. Dessutom så kommer den till ett väldigt förmånligt pris och du behöver inte vara orolig för att den skall vara hård mot lacken då den är oscillernade.

Det som gör att maskinen är lättanvänd beror på Soft Start-funktionen, som startar maskinen mjukt och kontrollerat på den valda hastigheten som du anger. Den håller ett konstant varvtal, även om belastningen ökar när man trycker plattan mot lacken vilket inte alla polermaskiner klarar av att göra. Detta gör den genom att aktivt övervaka vartalet och kompenserar för effekten om trycket skulle variera. 

Med denna lilla polermaskinens oscillerande rörelse på 12 mm skapar den en effektiv polering. Det gör att arbetet går snabbt även på större ytor, men det är tillräckligt litet för noggrann polering! Perfekt för alla situationer.

Vid polering av större ytor kan maskinen låsas på ON-läget och med den långa sladden har du maximal rörlighet på större ytor. Utöver detta kan maskinens ergonomi förbättras med det medföljande sidohandtaget.

Vi rekommenderar att använda denna maskin med 75 mm trissor. Önskar man lite bredare arbetsyta, så passar även de flesta 80-100 mm trissor bra.

 

Resultatet blir att en liten polermaskin som Tokya OP3 går och arbeta med under många timmar utan att det orsakar värk i armar och axlar tack vare en låg vikt på 2,6 kg.

Som vi nämnde tidigare finns det en unik liten polermaskin som inte har ingått i våra tester på grund av att den är för närvarande den enda polermaskinen som har denna funktionen. Rupes HR81ML Nano Ibird har möjligheten att användas både som en roterande liten polermaskin och en oscillerande liten polermaskin. Vi valde att exkludera denna från bäst i test då den är unik i sitt slag, vilket gör testerna på de övriga små polermaskinerna skulle bli orättvis.

Därmed vill vi ta upp att denna lilla polermaskin har möjlighet att polera både med en roterande rörelse och en oscillerande rörelse vilket gör den extremt användbar och unik av sitt slag. Vet du inte vilken liten polermaskin du skall välja och har svårt att väja typ av liten polermaskin då har du denna polermaskinen som är dubbelverkande och har båda typerna av polerrörelse. Vi på Polermaskinen kan inte annat än varmt rekommendera denna lilla polermaskin.

En liten polermaskin är bra att använda sig av när man vill komma åt trånga och små utrymmen där inte en vanlig polermaskin kommer åt. Samtidigt är dem väldigt lätta och enkla att hantera och kan därför vara att föredra när man inte orkar polera längre sessioner med en större polermaskin.

En liten polermaskin fungerar precis som vilken polermaskin som helst, det du bör tänka på är om den är oscillerande eller roterande. Om du har en oscillerande liten polermaskin så är den mer förlåtande än en roterande som kräver lite mer av dig som användare. Se gärna vår guide på roterande polermaskin för bästa möjliga resultat.

Det som skiljer en liten polermaskin från en stor är storleken på maskinen rent fysiskt och vikten. En liten polermaskin är till för att komma åt komplexa och trånga ytor vilket gör att den behöver vara liten, lätt och smidig att hantera och det är inte alltid de större polermaskinerna. Sedan särskiljer sig poleringsytan, där en liten polermaskin har en mindre polertrissa och tar därmed också betydligt mindre ytor. Självklart går det att polera stora ytor med en liten polermaskin med men det tar otroligt mycket längre tid.